svakodnevni unosi u organizam prema stupnju pH

svakodnevni unosi u organizam prema stupnju pH

Ravnoteža kiselina i lužina, koja se izražava pH nivoom, štiti organizam od mnogih

bolesti današnjice. Zbog suvremenog načina života, većina ljudi ima previše zakiseljen organizam. Prosječna prehrana sadrži previše mesa, šećera, škroba i rafiniranih ugljikohidrata, koji su poznati kao visoko kisela hrana. Ne pije se dovoljno vode, a voda alkalizira. Tijelo također reagira hiperprodukcijom kiselina u brojnim situacijama: kod uzimanja alkohola, cigareta, kod stresa i premalo kretanja, kod zagađenog okoliša i raznih čimbenika demineralizacije organizma, kod prehlada, kod žena za vrijeme menstrualnog ciklusa, kod uzimanja puno slastica, jer je šećer poznati “kradljivac” lužina.

Optimalan pH faktor za krvni sustav čovjeka iznosi između 7,3 i 7,45. To stanje naziva se homeostaza i veoma je važno za normalno održavanje svih funkcija tijela. Da bi se održala ispravna ravnoteža, naša bi prehrana trebala biti oko 80% alkalna i 20% kisela, no zapravo je suprotno od toga. Posljedice su neminovne.

Radi prevencije bolesti koje se razvijaju u kiselom okruženju, treba neutralizirati kiselinu i obnoviti pH ravnotežu. Zeolit djeluje kao zaštitni sustav, jer vezuje višak kiselina i odstranjuje ih iz tijela. Ovo uzrokuje porast pH u smislu porasta alkaliteta.

Zeolit ima sposobnost da balansira kiselo lužnatu razinu, jer uspostavlja optimalan pH nivo između 7,35 i 7,45, bitan za dobro zdravlje i optimalno funkcioniranje imunološkog sustava i moždanih funkcija. Zeolit privlači i pohranjuje višak protona koji uzrokuju kiselost i na taj način pomaže kod brojnih problema i bolesti kiselog okruženja, od želučane kiseline, do kandide, artritisa i gihta. Kiseli pH ujedno stvara pretpostavku za razvoj karcinoma i za oštećenje moždanih stanica s posljedicama u vidu depresije, anksioznosti, otupjelosti, paranoje i psihoze, pa je iznimno značajna uloga zeolita u prevenciji i suzbijanju ovih oboljenja.

Optimalan pH nivo omogućava da se u tijelu odvijaju ispravne metabolitičke i probavne funkcije, da se unapređuje funkcija mozga, a imunološki sustav radi u idealnim uvjetima. Na taj način zeolit prevenira i direktno pomaže kod svih tegoba i bolesti, koji su posljedica povećane kiselosti organizma.

Zakiseljenost organizma

 

Poremećena kiselo-lužnata ravnoteža može uzrokovati tegobe lokomotornog sustava – bolna leđa, osteoporozu, reumatoidne poremećaje, što uključuje artritis, reumatoidni artritis, spondilozu, diskopatiju i išijalgiju, zatim tegobe probavnog sustava – gastritis, crijevne upale, grčeve, poremećenu crijevnu floru, kandidazu, kronični umor, pospanost, nedostatak energije, depresivnost, pretjeranu nervozu, bolesti srca i krvožilnog sustava, niski tlak, srčane aritmije, glavobolju, migrenu, karijes, paradentozu, bubrežni disbalans, giht, smanjenje izdržljivosti i krutost mišića, nizak prag boli. Kiseli pH ujedno stvara pretpostavku za nastanak karcinoma i za oštećenje moždanih stanica s posljedicama u vidu depresije, anksioznosti, otupjelosti, čak i psihoze.

Za neutralizaciju viška kiselina organizam pojačano troši minerale, među ostalim kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink. Stoga su za probleme zuba i pojavu karijesa odgovorni skriveni krivci, tj. višak kiselina i nedostatak lužina. Umor i nesanica su često odraz porasta kiselina u organizmu. Kod porasta kiselosti tijelo također može reagirati s jakom boli. Kiselost je jedna od najčešćih probavnih tegoba. Poremećena ravnoteža kiselina i lužina čest je uzrok upale želučane sluznice. Smatra se da bi za protutežu određenoj količini mesa trebalo uzimati sedmerostruku količinu povrća da bi se uspostavila kiselo-lužnata ravnoteža.

Kiseline u organizam dospijevaju hranom, ali određene kiseline proizvode jetra, gušterača i želudac. Za dobru probavu, za izlučivanje štetnih i nepotrebnih tvari bez fermentacije i nadutosti, želučani i crijevni sadržaj trebaju imati uravnoteženi pH, pola kiseli i pola lužnati.

Svaki porast tjelesne kiselosti, tj. pH nivoa, utječe ne samo na brojne tjelesne metabolitičke i probavne funkcije, nego i na funkcioniranje mozga i imunološkog sustava. Kiseli pH također kreira preduvjete za razvoj karcinoma i drugih opasnih bolesti kao kandidaze i kroničnog umora.

Kandidijaza

Balansirani pH nivo u organizmu doprinosi uništavanju kandide, koja spada u grupu gljivica koje se prirodno nalaze između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice. Kandida je ozbiljan zdravstveni problem. Gljivica kandida albicans se normalno nalazi u maloj količini u ljudskim crijevima, Nekontrolirano bujanje kandide nastaje zbog uzimanja antibiotika, kontracepcije, hormonalne i imunosupresivne terapije, te zbog trudnoće i dijabetesa. Hrana koja sadrži šećer u svim oblicima, kvasac i pljesni također može izazvati bujanje kandide.

Prekomjerni razvoj kandide pridonosi mnogim zdravstvenim tegobama kao što su: kronične ginekološke gljivične infekcije sa simptomima svrbeža, pečenja i pojačanog iscjetka, probavni problemi, nadutost i plinovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica, respiratorne alergije, kihanje, kongestija, kronični iscjedak iz nosne šupljine koji se cijedi po stražnjem dijelu ždrijela, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije na hranu, kronični umor, simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, iritabilnost, slabo pamćenje i slaba koncentracija, problemi sa menstrualnim ciklusom, kožni osip.

Kod oboljenja kandidom treba izbjegavati sve namirnice koje sadrže šećer i med, voće koje sadrži prirodni šećer (posebno smrznuto, konzervirano i suho voće, voćne sokove, naranče i juice, dinje), kvasac, ocat, gljive, kikiriki, alkohol, kavu, crni čaj, pljesnive sireve, mesne proizvode, konzerviranu i sušenu ribu, a ograničiti mliječne proizvode.

Posljedice zapuštene kandidijaze su vrlo neugodne, od lokalnih infekcija do mogućih oštećenja crijevnih funkcija. Ako je kandida u tijelu dulje vremena, stjenke probavnih organa se zasite toksinima, jer crijeva postanu propusna za razne štetne tvari i alergene iz hrane. Ovi toksini onemogućavaju razvoj prijateljskih bakterija i tegobe se umnažaju.

Američki znanstvenici i liječnici upozoravaju da kronične gljivične infekcije i kandida također mogu biti pokazatelj da je organizam zatrovan živom, teškim metalom. Temeljni razlog je da tijelo proizvodi kvasac kao obranu od žive, jer stanice kvasca vežu vlastitu težinu u živu te tamo sprječavaju ulazak žive u krvotok.

Učinkovitost zeolita kao suportivne prirodne terapije u liječenju kandidijaze i mehanizam njegovog djelovanja kod gljivičnih oboljenja predmet su istraživanja nekoliko znanstvenih studija koje potvrđuju da zeolit neposredno uništava kandidu i detoksicira otrove koje ona uzrokuje u crijevima.