Zeolit povećava gustoću kostiju, ima djelotvoran učinak na koštanu strukturu i na formiranje kostiju i stoga doprinosi kod osteoporoze i kod postoperativnih i drugih cijeljenja kostiju. Povećava proliferaciju i diferencijaciju produkcije osteoćelija i povećava koštanu formaciju. Zbog sposobnosti da simulira strukturu kostiju, zeolit se koristi i kod bolesti vezivnog tkiva, posebice kolagenoza: reumatoidnog artritisa, lupus erythematodes, te fibroza i sjogrens sindroma. Pomaže smanjenju bolova u zglobovima.

Osteoporoza je proces patološkog kvantitativnog smanjenja koštanog tkiva i povećanje spužvastog materijala povećane krhkosti kosti. Različiti su tipovi osteoporoze koja može biti uzrokovana brojnim faktorima, a kod staračke osteoporoze dolazi do značajnog smanjenja broja koštanih stanica.

Zeolit je prikladan za korištenje kod osteoporoze jer cilja na normalizaciju metabolizma minerala i, shodno tome, povećava prosječnu razinu mineralizacije koštanog tkiva, što dovodi do povećanja mehaničke čvrstoće kosti.

  • Prijelom kostiju

Spora konsolidacija prijeloma kostiju je česta komplikacija koja prisiljava na dulje rokove imobilizacije, usporava i komplicira obnovu i funkcioniranje oštećenih udova. Primjena zeolita omogućava da se ubrza proces iscjeljenja i smanje komplikacije vezane uz dugotrajnu imobilizaciju zbog prijeloma.

Klinička studija o primjeni zeolita kod pacijenata s otvorenim prijelomima kostiju i zglobova te s traumatskim amputacijama pokazala je mjerljivo smanjenje osteoporoze kostiju, a cijeljenje se odvijalo brže i preciznije.

Uporaba zeolita kod pacijenata s prijeloma u ambulantnim uvjetima pridonosi brzom i potpunijem formiranju koštane mase, ublažava post – traumatske otekline i bolne sindrome, te omogućava da zglob ponovo funkcionira na zdrav način.

Zeolit povećava sadržaj elemenata kao Ca, P, Fe, Mn, Mg u krvi, a smanjuje koncentraciju teških metala Cd, Pb, Al. Primjena zeolita kod pacijenata s traumom mišićno-koštanog sustava i s osteoporozom doprinosi aktivnom povećanju koncentracije Ca, P u krvi, koje su glavne komponente potrebne za formiranje callusa. Zeolit aktivno obnavlja koncentraciju drugih makro i mikroelemenata u krvi i učinkovito uklanjanja teške metala iz tijela. Iz navedenih razloga će biološki aktivni zeolit nalaziti sve širu primjenu u traumatologiji.

Panactive fitofarmakološke supstance

  • Maca– pomaže kod bržeg cijeljenja svih povreda

  • Dolomite– poželjan u profilaksi osteoporoze i cijeljenja kostiju