Jedna od najraširenijih bolesti XX. stoljeća je ateroskleroza, odnosno začepljenje, zadebljanje i ovapnjenje krvnih žila. Zbog povišene razine kolesterola i triglicerida u krvi oko 90% stanovništva iznad 40 – 45 godina ima predispoziciju oboljenja od ateroskleroze. To je najčešća i najozbiljnija bolest koja zahvaća krvne žile, gdje stjenke arterija pod utjecajem plaka postaju stanjene, ovapnjene i krute. Kao posljedica oksidacije lošeg kolesterola, stvaraju se ateromi (zadebljanja i oštećenja unutrašnjeg dijela arterije) koja uzrokuju slabu protočnost krvi i slab dotok hrane i kisika u stanice. Posljedica su slabija cirkulacija i razvoj patoloških procesa u različitim organima, srčani i moždani udar, gangrena donjih ekstremiteta i dr.

 • Povećani kolesterol

Pored povećanog sadržaja lipida u krvi, odnosno kolesterola i triglicerida, rizični faktori ateroskleroze su povećani krvni tlak, povećani šećer, debljina, stres i nasljedna svojstava. Međutim, najvažniji čimbenik stvaranja ateroma je povišeni kolesterol.

Objavljene kliničke studije suportivne terapije zeolitom kod ateroskleroze pokazuju da zeolit znatno snižava razinu kolesterola i triglicerida u serumu krvi bolesnika, uključujući bolesnike s trombozom donjih ekstremiteta. (bolesnici od IIB do IV faze prema klasifikaciji Pokrovsky). U promatranim slučajevima stabilizirana razina triglicerida i ukupnog kolesterola sačuvana je za 3 – 6 mjeseci nakon provedene terapije.

Klinička istraživanja se potvrdila da zeolit prevenira aterosklerozu, odnosno moždani i srčani udar i trombozu donjih ekstremiteta, kao njene najopasnije posljedice. Također povećava kontraktilnost i snagu srčanog mišića i doprinosi normalizaciji ritma srca, prestankom bradikardije ili tahikardije, te smanjenjem ekstrasistola i tenzija krvožilnog sustava. Pomaže regulaciji, stabilizaciji i optimiranju krvnog tlaka. Doprinosi propusnosti vena, smanjivanju edema kod hipertenzija i tromboza i ubrzava postinfarktnu sanaciju i oporavak.

slike_3_trigliceridi

nivo kolesterola i triglicerida u serumu krvi

 

Pogoršanje ishemijske bolesti srca kod pacijenata starije dobi često je dugotrajan proces kojeg je teško kompenzirati, sa stalnom ispadima i progresivnim zatajenja srca i teškom aritmijom. Važnu ulogu u tijeku bolesti ima visoka razina reaktivnih oksida u vaskularnom kanalu i miokardu tih bolesnika, koji ometaju mikrocirkulaciju i akumuliraju plak koji povećava nestabilnost. Svojstvo ionske razmjene zeolita i aktivan utjecaj na razmjenu željeza, bakra, selena i ostalih elemenata u tragovima, pomaže kod ove kategorije bolesnika. Klinička studija o utjecaju zeolita na stenokardiju kod bolesnika starije životne dobi i s oslabljenim antioksidativnim obrambenim sustavom, pokazala je smanjenje razine lipoproteina, poboljšanje oksidativnog statusa koji dopridonosi bržem stabiliziranju stanja te sprječavanju razvoja infarkta miokarda.

Panactive fitofarmakološke supstance

 • OPC+C – prevenira aterosklerozu i kardiovaskularne bolesti
  moždani i srčani udar, normalizira tlak
  kolesterol i vaskularne funkcije, poboljšava cirkulaciju
  jača srce i stijenke vena i kapilara
  pomaže kod proširenih vena i otečenih nogu

 • Maslinovo lišće – smanjuje nivo ”lošeg” kolesterola
  smanjuje rizik srčanog udara