Šećerna bolest se smatra najučestalijom bolesti žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, a posljedica je neodgovarajućeg rada gušterače. Šećerna bolest tipa 1 ovisna je o inzulinu i primarno je posljedica razaranja ß-stanica u otočićima u gušterači koje proizvode inzulin. Kod šećerne bolesti inzulin neovisnog tipa, dijabetes melitus tip 2, glavna obilježja su poremećeno stvaranje i izlučivanje inzulina iz gušterače i otpornost perifernih tkiva na inzulin. Stoga glukoza ne ulazi u tkiva i ne hrani ih nego ostaje u krvi što se očituje u porastu vrijednosti glukoze u krvi.

Utjecaj zeolita na koncentraciju šećera u krvi

Utjecaj zeolita na koncentraciju šećera u krvi

Osobe s tipom 1 šećerne bolesti pojačano mokre i žeđaju, imaju pojačanu glad te gubitak težine, kao posljedica neodgovarajućeg iskorištavanja glukoze iz krvi. Kod osoba s tipom 2 šećerne bolesti smetnje dugo vremena mogu izostati jer se inzulin izlučuje, makar slabije. Bolesnici imaju povišenu tjelesnu težinu, koja je uzrok da se glukoza ne iskorištava dovoljno u tkivima. Tek kasne komplikacije ukažu na samu bolest. Bolest je opasna zbog razvoja kroničnih komplikacija na očima, bubrezima, živcima te krvožilnom sustavu.

 

  • Tip 2 šećerna bolest

Tip 2 šećerne bolesti prevenira se dijetom i lijekovima koji mogu pojačati stvaranje inzulina u gušterači ili iskorištavanje glukoze u tkivima, a ako se time ne postigne zadovoljavajuća razina glukoze u krvi, primjenjuje se inzulin.

Znanstvene studije i predklinička istraživanja su pokazala da zeolit transportira šećer bez pomoći inzulina i doprinosi dijabetičarima da dulje ostanu inzulin neovisni. Za vrijeme dok zeolit kao ionska pumpa odstranjuje višak protona i balansira tjelesni pH, na istom principu doprinosi spuštanju razine koncentracije glukoze u krvi i sprječava pojavu komplikacija dijabetesa. Zbog antioksidativnog, antistresnog i detoksikacijskog efekta zeolita, te zbog njegovog doprinosa u redukciji tjelesne težine, korisnici zeolita s dijagnozom dijabetes melitus tip 2 iskazuju manju potrebu za lijekovima, bolje subjektivno stanje i unapređenje opće kliničke slike.

Panactive fitofarmakološke supstance

  • OPC+C – efikasan kod dijabetesa, smanjuje komplikacije diabete

  • Urtica – smanjuje šećer i komplikacije dijabetesa