probavaPrisustvo zeolita u gastrointestinalnom traktu povećava adsorpciju i unapređuje produkciju zdravih crijevnih mikroorganizama, što smanjuje mogućnost želučane prehlade, influence i infekcije. Zeolit regulira probavne tegobe i uspješno zaustavlja diareu.

Objavljene kliničke studije istraživale su djelovanje zeolita u gastroenterologiji. Rezultati navedenih istraživanja nedvojbeno opravdavaju primjenu zeolita kod gastritisa, čira na dvanaestercu, kod pacijenata nakon operacije čira gdje je anemija učestali prateći problem, zatim kod pacijenata s kroničnom i hemoragijskim pankreatitisom, kod ulceroznog kolitisa, crohnove bolesti, kod vanjske intestinalne fistule, te kod bolesti uzrokovane parazitima. Napomena je da se kod ulkusa želuca i dvanaesterca u akutnom stanju, koje karakterizira oštra bol ili krvarenje, zeolit ne uzima, jer tada postoji indikacija za hitan kirurški zahvat.

Kod navedenih gastroenteroloških oboljenja suportivna terapija zeolitom je u relativno kratkom roku proizvela značajno smanjenje odnosno otklanjanje abdominalne bol, poboljšanje apetita, probave i općeg stanja pacijenata, poboljšana je krvna slika (smanjeni leukociti, povećani eritrociti, smanjeni ukupni proteini, te je skraćen period hospitalizacije pacijenata.

U terapiji ulceroznog kolitisa postignuti su značajni rezultati u regulaciji aktivnosti crijeva, a kod crohnove bolesti se smanjila hipokalcemija i njezini prateći simptomi: slabost, pospanost, anoreksija, mučnina, hipotonija, poboljšane su opće vrijednosti analize krvi i urina, te biokemija krvi. Zbog ubrzanog antiinflamatornog procesa i aktivnog procesa obnove sadržaja mikro – i makroelementa u krvi, zeolit je skratio vrijeme hospitalizacije za bolesnike s crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom.

Uzroci probavnih poremećaja

Probavni poremećaji su postali vrlo rašireni zdravstveni problem. Prehrana s dosta industrijski prerađenih i obrađenih namirnica, smanjenje hranjivih vrijednosti u svježem voću i povrću i fast-food prehrana uzrok su da je naš probavni sustav pod stalnim atakom. Povećavaju se tegobe zbog abdominalnih grčeva, nadimanja, proljeva, zatvora koji mogu iritirati crijeva i izazvati crijevne sindrome i abnormalnu funkciju gastrointestinalnog trakta. Ovi poremećaji zahvaćaju sve uzraste, rase i spolove, a skoro 2/3 pacijenata su žene.

Gastrointestinalni trakt je sastavljen od dugih crijeva koje tanko crijevo povezuje s rektumom i anusom. Crijeva funkcioniraju apsorbirajući vodu, hranjive tvari i sol iz probavljene hrane. Nakon adsorpcije hranjivih tvari, crijevo je odgovorno za peristaltičko gibanje i redovnu stolicu. Mišići kontrahiraju i kao posljedica pokretanja crijeva, sadržaj crijeva ide prema rektumu. Međutim, mišići crijeva, sfinkter i karlica ne kontrahiraju uvijek optimalno, što onemogućuje ispravno i pravodobno pražnjenje crijeva, a posljedice su bol, grčevi, zatvor ili diarea. Pacijenti često traže medicinske savjete za olakšanje simptoma, ali lijekovi u mnogim slučajevima ne daju najbolji odgovor. Poneki lijekovi mogu čak stvoriti ovisnost, a u nekim slučajevima postoje i nuspojave.

Osobe koje pate od gastrointestinalnih poremećaja često mogu svoje tegobe dovesti u vezu s managerskim stresom, pa osim opuštanja organizma, njima se preporučaju određene prehrambene promjene, npr. uzimanje više vode i prirodnih supstanci koje će im pomoći u peristaltici crijeva i regeneraciji gastrointestinalnog tkiva. Također, deficit hranjivih tvari u suvremenoj prehrani i njihova nedovoljna apsorpcija vode prema kroničnim bolestima, posebno kod starijih osoba.

Zeolit i probava

U Aziji su se stoljećima koristili praškasti oblici specifičnih vrsta zeolita kao tradicionalni lijekovi za unapređenje zdravlja i dobre probave. Legenda o ljekovitoj vulkanskoj stijeni prenosila se s generacije na generaciju, pa je sve više ljudi iskusilo pozitivne doprinose zeolita. Kako zeolit djeluje u gastrointestinalnom traktu?

Zbog opisanih svojstava ionskog izmjenjivača, zeolit može promijeniti sadržaj iona i pH nivoa u tijelu, čime doprinosi zaštiti gastrointestinalnog trakta. Također potiče resorpciju hranjivih tvari, poboljšava efektivnost normalne flore u probavnom traktu i poboljšava transport hranjivih tvari u epitelu crijeva. Unapređujući apsorpciju hranjivih tvari, zeolit smanjuje rizik pothranjenosti, odnosno kroničnih i teških bolesti, čak bez promjene načina prehrane. I konačno, zeolit potiče sekreciju citokina, komponente imunološkog sustava koji kreira zdraviji i efikasniji probavni trakt. Također unapređuje imunološki odgovor probavnog sustava na način da odstranjuje “loše bakterije”, a potiče rast blagotvorne flore i faune i “prijateljskih bakterija” u probavnom traktu.

Osim što unapređuje iskorištenost hranjivih tvari, zeolit čuva energiju i smanjuje oštećenje staničnog epitela. Budući su stanice zeolita negativno nabijene, one privlače i vezuju pozitivno nabijene supstance, uključujući ione amonijaka. Amonijak je stanični toksin koji potencijalno oštećuje epitel gastrointestinalnog trakta i direktno negativno djeluje na probavni proces, a nastaje od proteina za vrijeme probavnog procesa. Smanjenje amonijaka omogućava obnavljanje cijevnog epitela, uštedu energije i bolju iskorištenost hranjivih tvari. Stoga upotreba zeolita i na ovom području štiti i obnavlja ugroženo zdravlje i tijelo.

Istraživanja potvrđuju da zeolit ima antidiaretički efekt. Zeolit smanjuje učestalost oboljenja i smrtnost uzrokovanu crijevnim oboljenjima. Rađene su iscrpne studije u upotrebi zeolita kao lijeka protiv diaree. Pritom su se istraživale terapeutske doze kod akutne diaree. Zaključak istraživanja je pokazao opravdanost primjene zeolita kao humanog lijeka protiv diaree. U tom smislu je napravljen i registriran kubanski lijek Enterex na bazi zeolita za liječenje diaree

Disbakterioza

Bolesti uzrokovane neravnotežom normalne flore organa ili dijela organa postaju sve akutnije, pa je veliki broj suvremenih istraživanja posvećen rješavanju ovog problema. U cilju njegovog otklanjanja razvijen je veliki broj proizvoda koji su pomoćni agenti i probiotici, te strategije korištenja metaboličkih potencijala različitih predstavnika mikroflore, a sve u cilju normalizacije crijevne flore. Moderni agent koji zadovoljava sve kriterije za normalizaciju crijevne flore je aktivirani zeolit. Klinička studija o utjecaju zeolita kod sindroma funkcionalne konstipacije komplicirane s disbakteriozom debelog crijeva, pokazuje da primjena zeolita kod ovih bolesnika smanjuje osjećaj boli, nadutosti, mučnine, ima općeniti pozitivan učinak na funkcionalno stanje gastrointestinalnog trakta, na normalizaciju ukupnog broja zdravih bakterija u crijevima i na normalizaciju evakuacije debelog crijeva.

Pretilost

U kliničkoj studiji o doprinosu zeolita u kompleksnim terapijama smanjenja tjelesne težine dokazano je da zeolit poboljšava probavu, te omogućuje da mali volumeni hranjivih tvari namiruju nutricionističke potrebe organizma. Zeolit na taj način smanjuje potrebu za prejedanjem. Poboljšava peristaltiku želuca, unapređuje metabolizam lipida i ugljikohidrata. Klinički rezultati studije o primjeni zeolita u sustavnim medicinskim terapijama za mršavljenje pokazuju da zeolit ima učinkovit doprinos u terapiji pretilih pacijenata.

Panactive fitofarmakološke supstance

  • OPC+C

    pomaže kod zakiseljenog organizma, želučane kiseline, kandidijaze,

    antimikrobna svojstava – sprječava infekcije 

    antiupalno djelovanje kod Chronove bolesti, kolitisa