Zeolit zacjeljuje rane, posjekotine, ogrebotine i slična oštećenja kože. Posebno je efikasan kod opekotina, kod cijeljenja postoperativnih ožiljaka te drugih patoloških promjena na koži, zacjeljuje nezacjelive rane, ulkus cruris, dekubitus.

Za primjenu na kožu i sluznicu potreban je višestruko mikronizirani ultra-fini zeolitni puder. Običan zeolitni puder za vanjsku primjenu ima promjer 40 mikrometara (40 tisućinki milimetra) i još uvijek je prekrupan da bi mogao očistiti područje između molekula na oštećenoj koži, a osobito na sluznici, npr. sluznici usta, vaginalnih oštećenja i sl. Takvu aktivnost imaju strukture zeolita veličine od 10 mikrometara ili manje.

Mikronizaciju zeolita u ultra fini puder nano dimenzija omogućava primjena tzv “mekog” postupka mikronizacije zeolita i korištenje zračnih jastuka, koji postupak također zadovoljava bitan uvjet da unutrašnja struktura zeolita ostane netaknuta, Štoviše bioenergetičari su utvrdili da ovakav proces mikronizacije utječe da kinetička energija pojačava elektrostatsko polje, zbog čega zeolitni puder postaje još djelotvorniji u biološkim strukturama.

Zahvaljujući postignutoj velikoj unutarnjoj površini, zeolitni puder veže i oslobađa amonijak nastao iz oštećenih i propalih stanica kože i sluznice, pa se uspješno primjenjuje kod cijeljenja rana i sluznice, te kod liječenja kod teških opekotina.

Korisnici zeolita primjećuju unapređenje kvalitete kože, što je posljedica povećane vlažnosti i općenito porasta otpornosti na različite negativne vanjske utjecaje, na UV zračenja i slično.

Zeolit ubrzava cijeljenje rana direktnom aplikacijom pudera. Izvrsne rezultate pokazuje kod opekotina, jer suzbija bol, sprječava pojavu plikova i oštećenja kože. Kliničke studije su potvrdile njegov veliki doprinos kod sistematskog liječenja teških opekotina III i IV stupnja.

Ispitivanje povoljnog utjecaja aktiviranog zeolita na cijeljenje površinskih rana na koži i sluznici pokazalo je da zeolit utječe na fiziološki proces cijeljenja površinskih rana kože, bez obzira na etiologiju nastanka rane.

Provedena dermatološka istraživanja su pokazala da primjena zeolita kod kožnih oštećenja prvih par dana terapije može izazvati osjećaj pečenja i žarenja. Kod različitih kožnih problema polučeni su pozitivni terapeutski rezultati, npr:

– dekubitalni ulkusi u sakralnoj i glutealnoj regiji i na petama iscijelili su se za 15 – 20 dana (površinski), a duboki kod bolesnika s paraplegijom su zacijelili za oko 4 mjeseca

– kronični ulcus cruris u trajanju od 2 godine je u potpunosti zacijelio u vremenu od 2,5 mjeseca, ulcus cruris star oko 3 godine zacijelio je za 4 mjeseca terapije zeolitom; cirkularni potkoljenični kronični ulkus u trajanju oko 15 godina se unutar 6 mjeseci praćenja smanjio za više od 50% uz jasno povećanu rubnu epitelizaciju i smanjenje dubine rane.

Dekubitus

Dekubitus se uglavnom javlja kod starijih i nemoćnih osoba koje dulje vremena leže. Zbog oslabljene kožne cirkulacije na koži nastaju rane i čirevi. U takvim je slučajevima važno osloboditi ugrožene dijelove tijela od pritiska, te poduzeti tretman cijeljena dekubitusa, kako putem prehrane i povećanog unosa tekućine, tako i redovitom zaštitom i češćom promjenom položaja bolesnika. Cijeljenju dekubitusa se mora posvetiti mnogo pažnje. Cijeljenje traje vremenski različito, od jednog mjeseca do godinu dana, ovisno o dubini oštećenja (rana može sezati do kosti).

Djelovanje zeolitnog pudera na kožu provjereno je u brojnim slučajevima dekubitalnih rana. Krema kojom se tretira dekubitus treba sadržavati oko 10 % ultra-finog pudera zeolita (farmakolozi predlažu da to bude masna krema za tijelo). Iznimno je važno da primijenjeni zeolitni puder bude isključivo ultra-fini. Produkti koji su veličine zrnca kristala od preko 30 do 40 mikrometara mogu se koristiti samo kao piling, inače mogu štetiti koži.

Dermatolozi su u početku bili skloni kritizirati primjenu pudera na rane. Činjenica je da se principijelno puder ne bi trebao koristiti na otvorenim ranama, jer to iziskuje čišćenje tih rana od ostataka pudera. No kad se aplicira ultra-fino mikronizirani i obrađeni zeolitni puder, onda je to drugačije. Kada se zeolit unese u makrophage oslobađa se imunološki sustav, što utječe na poboljšanje stanja i brže cijeljenje rana.

Ulkus cruris, dijabetički ulkus

Ulkus cruris je neizlječiv kronični kožni defekt koji nastaje zbog smetnji u cirkulaciji. Može biti posljedica oboljenja vena, ali smetnje također mogu biti uzrokovane lošim stanjem arterija. Nakon postavljanja dijagnoze slijedi terapija, koja se sastoji u operativnom zahvatu i postoperativnom oporavku. Dakle radi se o oslobađanju od uzročnika nastanka ulkus crurisa. Kao i kod prethodno opisanog slučaja dekubitusa, dokazana je učinkovitost zeolita kod ulkus crurisa, također in vivo. Primjer učinkovitog djelovanja ultra-fino mikroniziranog zeolitnog pudera dokazao se i kod dijabetičara, kada se nano-mikronizirani ultra-fino obrađeni zeolit u obliku pudera nanosi na ranu i ona zacjeljuje.

Opekotine

Iznimno učinkovito područje primjene zeolita su opekotine. Izrađeno je nekoliko kliničkih studija o primjeni zeolita kod liječenja pacijenata s teškim opekotinama, uključujući studije NATO, (opekotine III i IV stupnja). Rezultati pokazuju da je zeolit učinkovita komponenta sveobuhvatnog liječenja teško opečenih pacijenata. Osim pomoći kod ubrzane epitelizacije tkiva, njegova primjena značajno pospješuje poboljšanje vitalnih funkcija organizma i bitnih pokazatelja krvne slike, mokraće, biokemije seruma- Zeolit ima evidentan anti-anemični i imunostimulacijski učinak kod opečenih bolesnika. Formira tzv “umjetne” limfne čvorove, što olakšava rad limfnog sustava, rad jetre i bubrega. Klinički rezultati također pokazuju da pacijenti III i IV stupnja opekotina koji su pod terapijom zeolita imaju znatno manje popratne bolne simptome, brže se oporavljaju eventualno ugrožene vitalne funkcije organizma, brži je i uspješniji oporavak bolesnika u cjelini i kraće je vrijeme bolničkog liječenja.

Operativne rane

Predmet istraživanja kliničke studije bio je utjecaj zeolita kod operativnih zahvata. Operativni zahvati u slučaju raznih upalnih ili nekrotičnih procesa i deformacija u organizmu uzrokuju promjenu elektrolitske i acidobazne ravnoteže, poremećen sastav i broj mikro i makroelemenata, te različite vrste komplikacija kako na operativnoj rani tako da na organima i cijelom sustavu.

Zeolit povećava razinu bakra, željeza, magnezija i cinka u krvi, hemoglobina, broj eritrocita, smanjuje razinu kolesterola, proteina, triglicerida, pojačava metaboličke procese, što omogućava postizanje normalne homeostaze i posljedično ima zaštitnu funkciju od mogućih postoperativnih komplikacija.

Panactive fitofarmakološke supstance