Zeolit nalazi primjenu kod stomatoloških problema, kao što su paradentoza i plak, te kod bolesti i oštećenja sluznice usne šupljine.

Plak

Plak se pojavljuje između zubi kao žuti, gotovo sivi sloj, koji pogoduje razvitku karijesa. Najčešći se radi o područjima koja su teže dostupna pri čišćenju zuba. Kako bi se plak uspješno uklonio, može se prilikom pranja zuba na četkicu, odnosno na pastu za zube posipati zeolitni puder. Štite se zubi i zubna caklina, a efekt čišćenja se osjeća već za vrijeme pranja zubi.

Paradentoza

Upala zubnog mesa rezultira oštećenjem kostiju i zubi, a u ustima se javljaju razni nepoželjni mikroorganizmi. Ove pojave je moguće kontrolirati upotrebom zeolita i dodavanjem istog u zubnu pastu ili neposrednom primjenom na desni. Ovakvu namjenu zeolita također potvrđuje registrirani lijek za dentalnu upotrebu – Zeomin, koji se bazira na zeolitu, a koji iskazuje prominentnu antibakterijsku aktivnost protiv streptococcus mutans i streptococcus mitis.

Usna šupljina

Oštećenja mekih tkiva usne šupljine su česta pojava, a javljaju se kao posljedica slučajnih ozljeda, operativnih zahvata, kao što su vađenje zuba, te određenih radikalnih kirurških liječenja itd. Liječenje takvih rana se uvelike razlikuju kod različitih bolesnika, ali u pravilu je praćeno upalnom reakcijom.

Važnu ulogu u procesima liječenja ima adekvatno odabrana terapija. Klinička studija o primjeni zeolita kod liječenja bolesti usne šupljine pokazala je da je zeolit jedan od modernih načina regeneracije, jer ima imunomodulacijsko i antioksidativno svojstvo, te pojačava protuupalno djelovanje, što dugoročno ima povoljan utjecaj na procese ozdravljenja u cjelini a posebno na usnu šupljinu.